Ook je eigen vrouw


In 1978 werd actie geschreven als aktie. In het VPRO-radioprogramma Embargo, dat op vrijdag aan het eind van de middag werd uitgezonden, werd iedere week een zogeheten aktiespot uitgezonden. Voor en na het nieuws. Een linksige, alternatieve soms radicale beweging ging iets ondernemen en kreeg een minuut zendtijd om dat aan te kondigen. De VPRO toonde daarmee zijn engagement. De groeperingen stonden in de rij om aan de beurt te komen.

      Op het digitaal radioarchief van de VPRO staat een aantal van die spotjes. En zelf heb ik er ook nog een paar, omdat ik een aantal cassettebandjes heb bewaard van oude uitzendingen.

      Het zijn opmerkelijke spotjes. Niet zozeer vanwege de manier waarop Philippe Scheltema ze met veel toeters en bellen maakte, maar omdat ze een intrigerend tijdsbeeld vormen van wat de alternatieve scene 35 jaar geleden bezig hield. Sommige spotjes zijn gedateerd, maar anderen zijn nog verrassend actueel.

       Neem deze aktiespot van de Vereniging tegen Discriminatie, waarin een Surinaamse meneer begint met de kreet: 
      ‘Er wordt gediscrimineerd in Nederland’.

Dan volgen Turken, Marokkanen, Antillianen, Surinamers, Chilenen, homo’s en zigeuners. 
      ‘En’, zo eindigt de stem ‘je eigen vrouw’.

Dat hij zich hiermee -het homohuwelijk bestond nog niet- alleen tot mannen richt moet u maar beschouwen als een fout opzetje.

LUISTER HIER naar de spot.

De Vereniging bestaat niet meer, maar ging in 2007 met diverse andere organisaties op in een nieuwe landelijke vereniging tegen discriminatie onder de naam Art.1.

       Dat slaat uiteraard op de grondwet, waarin staat:
‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’.

 

Aktiespots 1: Lekker Dier
Aktiespots 2: Amelisweerd
Aktiespots 3: 't Kan Anders
Aktiespots 4; Het Russell Tribunaal
Aktiespots 5: Chili Komitee Nederland