Een bijzondere atlas (10)

Rolf Weijburg is een Utrechts kunstenaar en maker van atlassen. Al jarenlang is hij bezig met het vervaardigen van een atlas van de 25 kleinste landen in de wereld. Hij bezoekt al die landen, doet impressies op, schetst en fotografeert en maakt later in zijn atelier voor die atlas etsen van al die landen.
Rolf heeft net een lange reis achter de rug, waarbij hij onder meer diverse onafhankelijke eilandstaten in de Stille Zuidzee bezocht.
      Zijn reis vordert goed, want hij heeft inmiddels 23 landen bezocht. Micronesië en de Marshall eilanden zullen in een later stadium nog volgen.

      Alle landen zijn van minst klein naar kleinst:

São Tomé e Príncipe, Kiribati, Bahrein, Dominica, Tonga, Singapore, Micronesië, Sint Lucia, Andorra, Palau, Seychellen, Antigua & Barbuda, Barbados, St. Vincent & de Grenadines, Grenada, Malta, Malediven, St. Kitts & Nevis, Marshall eilanden, Liechtenstein, San Marino, Tuvalu, Nauru, Monaco en Vaticaanstad (0.44 vierkante kilometer).

Deze weken stuurt hij mij diverse bijdragen. Vandaag: Tonga, koninkrijk in de Pacific

           

 

Welcome to the Kingdom!


(Door Rolf Weijburg)


Royal Palace

  

We zijn in het Koninkrijk Tonga aangeland, het laatst overgebleven Polynesische koninkrijk en met iets meer dan 700 km2 oppervlak (er gaan 55 Tonga's in Nederland) het op 20 na kleinste land ter wereld. Een eilandenrijk met exotische namen als Niuatoputapu , A'a en Vava’u en een hoofdstad die Nuku' alofa heet. Een land waar men 11 uur later leeft dan in Nederland.
      Reis je nog verder oostelijk, wordt het weer gisteren.

Koningin Salote, die regeerde van 1918 tot 1965, zette in1953 Tonga op de kaart toen ze, aanwezig bij de kroningsceremonie van Koningin Elizabeth, in een open rijtuig in de stromende regen zonder hoed of paraplu lachend en zwaaiend door Londen reed.

Regelmatig giet het van de regen in Tonga. De gemiddelde Tongaan doet dat weinig. Je ziet nooit iemand door de regen rennen, iedereen blijft gewoon even vriendelijk lachend gedag zeggen en doorsloffen. Salote deed dus eigenlijk wat iedere Tongaan doet als het regent: gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent. Ze won de harten van de Londenaren die haar inmiddels Queen of Paradise noemden.
      Salotes opvolger, Koning George Taufa'ahau Tupou IV zette Tonga later wederom stevig op de kaart toen hij de dubieuze eer kreeg om met zijn 210 kilo de zwaarste koning ter wereld te worden. Naar zijn voorbeeld was menig Tongaan in die tijd ook nogal flink van postuur, maar toen de koning besloot af te vallen volgde zijn volk ook en hoewel de gemiddelde Tongaan, laten we zeggen, redelijk robuust is, zie je nog maar weinig echt dikke Tonganen.

      In de jaren zeventig werd Tonga ook in andere kringen dan die van royalty-watchers en Guinness-Book-of-Records-lezers bekend: het was het eerste land ter wereld dat afweek van rechthoek, vierkant of driehoek in de ontwerpen van zijn postzegels toen het de hele filatelistische wereld op zijn kop zette door de emissie van postzegels in de vorm van ... bananen.


Tonga Banana

  

Inmiddels is niet lang na George IV's dood in 2005, nadat de steeds luider wordende roep om meer democratie in een heftige volksopstand ontaardde en de fraaie houten huizen in het centrum van Nuku'alofa bijna allemaal afbrandden, ook zijn opvolger, Koning George Tupou V overleden.
      Nu zit Koning Tupou VI op de troon. Even afwachten nog, maar de democratie is alweer wat teruggedraaid en er wordt steeds meer gemopperd...

Toch lijkt er, aan de oppervlakte althans, vooralsnog weinig aan de hand.
We love our King. Welcome to the Kingdom!


Welcome home your Majesty
  North Foa Island

  


Farewell your Majesties Lifuka Island

                  

 

Long live their Majesties  Nuku'alofa

  

 

Long live the king & queen Nuku'alofa
  


Your Majesty be blessed Nuku'alofa

  


Bridging the gap 

  

 

Een bijzondere atlas:


1: Nauru; Rampeneiland 

2: Kiribati, 33 eilandjes in de Stille Zuidzee

3: Abaiang en Abemama

4: Transport op Kiribati

5: Banaba Kiribati

6: Een vliegveld/dorpsplein op Tuvalu

7: Mulitefala Tuvalu

8: Postzegels & een Internet-extensie

9: Vertrek uit Tuvalu