Een bijzondere atlas (9)

Rolf Weijburg is een Utrechts kunstenaar en maker van atlassen. Al jarenlang is hij bezig met het vervaardigen van een atlas van de 25 kleinste landen in de wereld. Hij bezoekt al die landen, doet impressies op, schetst en fotografeert en maakt later in zijn atelier voor die atlas etsen van al die landen.
Rolf heeft net een lange reis achter de rug, waarbij hij onder meer diverse onafhankelijke eilandstaten in de Stille Zuidzee bezocht.
      Zijn reis vordert goed, want hij heeft inmiddels 23 landen bezocht. Micronesië en de Marshall eilanden zullen in een later stadium nog volgen.

      Alle landen zijn van minst klein naar kleinst:

São Tomé e Príncipe, Kiribati, Bahrein, Dominica, Tonga, Singapore, Micronesië, Sint Lucia, Andorra, Palau, Seychellen, Antigua & Barbuda, Barbados, St. Vincent & de Grenadines, Grenada, Malta, Malediven, St. Kitts & Nevis, Marshall eilanden, Liechtenstein, San Marino, Tuvalu, Nauru, Monaco en Vaticaanstad (0.44 vierkante kilometer).

Deze weken stuurt hij mij diverse bijdragen. Vandaag: Vertrek uit Tuvalu

    

 

Why are you leaving?

 
(Door Rolf Weijburg)

Wat een fijn land toch, Tuvalu. Zelfs er uit vertrekken is een genot. De vriendelijke hotelstaf bood ons aan om ons met het hotelbusje naar de luchthaven te brengen, maar dat vonden we wat overdreven. We konden dat stukje best wel lopen.
      Het hotel, Tuvalu's enige hotel, lag slechts honderd meter van de luchthaventerminal …

  

Getooid met een fraaie schelpenketting om onze nek, een vaarwel geschenk en geluks-token voor een goede reis, gingen we op pad.
      Het was dinsdagochtend en net als op donderdag- en zaterdagochtend weet iedereen in het land dat iemand die dan met een tas of koffer over straat gaat, het land gaat verlaten.

  

Vanaf langskomende scooters wensten onbekenden ons een veilige reis toe: Have a safe journey!
      Anderen lachten ons toe: Why are you leaving?
Kinderen zwaaiden en riepen Byebye!

  

Eenmaal bij het luchthavengebouwtje konden we, op uitnodiging van de douanier die een peukje aan het roken was, via de achterdeur naar binnen.
      In de gang wierp de man een vluchtige blik in alleen mijn tas en mochten we via een soort keukentje door naar een lachende dame (Why are you leaving?) die onze namen op een handgeschreven lijst met 27 passagiers afvinkte.
      We mochten zelf een stoel uitzoeken, kregen een met de hand ingevulde boardingpass en er werd een labeltje aan onze tassen geknoopt die vervolgens op een kar werden gezet.

  

In een andere kamer werden onze paspoorten voorzien van een exit-stempeltje, Sorry you're leaving!, en vervolgens konden we de terminal van Funafuti International Airport via dezelfde achterdeur weer verlaten.
      De bagage was afgegeven, we waren ingecheckt en hadden volgens het exit-stempel in onze paspoorten Tuvalu al verlaten, maar we slenterden rustig terug naar het hotel.

    
  

Twee uur later hoorden we de sirene van de brandweerwagen (het vliegveld ligt midden in Funafuti, zonder hekken of andere afscheiding en de sirene moest er voor zorgen dat iedereen van de landingsbaan af ging) en zagen we het Fiji Airways toestel landen en taxiën naar de plek waar gisteravond nog een theatervoorstelling was.
   
  

We liepen weer terug het luchthavengebouwtje binnen. Daar konden we nog net worden gescheiden van de aankomende passagiers en via een gangetje aan de achterkant van het gebouwtje naar een maneaba, een grote overdekte ruimte die gewoonlijk als gemeenschapshal wordt gebruikt, worden geleid.
      Daar bevonden zich ook alle 25 andere vertrekkende passagiers en hun begeleiders.

   

De meeste vertrekkers waren zwaar behangen met schelpenkettingen waardoor wij er met onze enkele ketting opeens wel wat karigjes uitzagen.
      Sommige uitzwaaiers hadden zich voor de gelegenheid getooid met bloemenkronen.

   

Amper een kwartier later werden we nog even gefouilleerd en konden de trap op het vliegtuig in.
      De douanier, de incheckdame én de stempelmeneer stonden op het asfalt te zwaaien toen het vliegtuig de propellers deed draaien, naar het begin van de baan taxiede, omdraaide, vaart maakte en dwars door Funafuti de lucht in trok.

 

Een bijzondere atlas:


1: Nauru; Rampeneiland 

2: Kiribati, 33 eilandjes in de Stille Zuidzee

3: Abaiang en Abemama

4: Transport op Kiribati

5: Banaba Kiribati

6: Een vliegveld/dorpsplein op Tuvalu

7: Mulitefala Tuvalu

8: Postzegels & een Internet-extensie